Spring naar inhoud

Tweede vragenlijst: keuzes maken voor verkeer in Badhoevedorp

Waar kies jij voor?

Adviesbureau XTNT doet namens de gemeente Haarlemmermeer onderzoek naar het verkeer in Badhoevedorp. Meer dan 2500 Badhoevedorpers vertelden ons eind vorig jaar hoe zij het verkeer beleven. Nu is het tijd voor de volgende stap in het onderzoek. Wat willen we aanpassen?

Daarin moeten we keuzes maken. Wat doen we wel en wat doen we niet? Om die keuze te kunnen maken, vragen we je nu wat jouw voorkeur heeft. Welke richting moeten we op, wat denk jij dat voor Badhoevedorp het beste is?

De vragenlijst bestaat uit 12 vragen. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 15 minuten.

Let op: in dit onderzoek gaat het niet over het parkeren in Badhoevedorp. Daarvoor loopt een apart onderzoek.

Vul de peiling eenmalig en volledig in en klik op 'versturen'. Alleen dan worden de ingevulde antwoorden opgeslagen.

Hulp nodig of vragen over de vragenlijst? Omgevingsmanager Like van Hulten helpt je graag op de markt tijdens het spreekuur op woensdag 16 april van 10.30 - 12.30 uur. Of via

 like.van.hulten@haarlemmermeer.nl 

of 06-43286610.

tekstwolk-punt

1. Hieronder zie je een kaart van Badhoevedorp. In welke wijk woon je?




Woon je in een andere plaats? Vul dan hier in welke plaats dat is:

Nog minimaal 2 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.


2. Wat is je leeftijd?



3. Wat is je geslacht?



Vraag 4

A: Ik vind dat op de hoofdwegen meer ruimte moet komen voor de fiets

B: Ik vind dat op de hoofdwegen veel ruimte beschikbaar moet blijven voor de auto

De fiets kan meer ruimte krijgen in het dorp door (waar dat kan) meer vrijliggende fietspaden, brede fietsstroken of fietsstraten te maken. Fietsen wordt daardoor een stuk veiliger en aantrekkelijker.

Als fietsers meer ruimte krijgen, moet de auto ruimte inleveren: er verdwijnen dan parkeerplaatsen, of auto’s kunnen niet meer overal fietsers inhalen.




Vraag 5

A: Ik wil dat de fiets voorrang krijgt op plekken waar belangrijke fietsroutes kruisen met de hoofdwegen voor de auto

B: Ik wil dat de auto voorrang houdt op plekken waar belangrijke fietsroutes kruisen met de hoofdwegen voor de auto

In Badhoevedorp kruisen veel fietspaden met autowegen. Fietsers fietsen veel in oost-westrichting, zoals het Lint. Het autoverkeer rijdt juist veel in noord-zuidrichting, denk aan de Oleanderlaan, Kamerlingh Onneslaan en de Pa Verkuijllaan.

We kunnen op een aantal plekken voorrang geven aan de fietsers. Daardoor wordt het veiliger voor fietsers en kun je makkelijker doorfietsen.

Als fietsers op deze plekken voorrang krijgen, moeten automobilisten wel vaker afremmen en voorrang geven. Dat betekent dat je op deze plekken iets langer moet wachten. Ook de bus moet dan vaker afremmen. Als de auto voorrang houdt, is dit niet het geval.




Vraag 6

A: Ik wil dat er meer oversteekplaatsen voor voetgangers komen

B: Ik vind dat er genoeg oversteekplaatsen voor voetgangers zijn

Net als de fietsers lopen voetgangers ook vaak in oost-westrichting en moeten zij daarbij drukke autowegen oversteken. We kunnen meer oversteekplaatsen voor voetgangers maken, bijvoorbeeld zebrapaden. Dit doen we op belangrijke punten op hoofdwegen en in de woonwijken. Hierdoor worden deze oversteken veiliger voor voetgangers.

Meer oversteekplaatsen zorgt er wel voor dat automobilisten vaker moeten afremmen en minder makkelijk en snel kunnen doorrijden. Zeker op de hoofdwegen (Oleanderlaan, Kamerlingh Onneslaan, Sloterweg, Pa Verkuijllaan) leidt dit tot meer oponthoud. Ook de bus doet er langer over.




Vraag 7

A: Ik wil een autovrij dorpsplein op de Zeemanlaan in het centrum (een knip)

B: Ik wil dat de Zeemanlaan een doorgaande autoweg blijft (geen knip)

Een knip op de Zeemanlaan betekent dat je niet meer de auto kunt doorrijden over de Zeemanlaan. In plaats daarvan komt er een autovrij dorpsplein in het centrum. Dit wordt een aantrekkelijke plek om te verblijven en te winkelen. Als we een autovrij plein maken, kun je nog steeds parkeren bij de winkels in het centrum.

Als je niet meer kunt doorrijden over de Zeemanlaan moet het autoverkeer enkele minuten omrijden. Het verkeer zal dan een andere weg gaan zoeken en zich verspreiden over meerdere wegen in de omgeving. Als we een autovrij plein maken, betekent dat niet dat er geen bus doorheen kan.




Vraag 8

A: Ik wil dat we de Sloterbrug afsluiten voor het autoverkeer

B: Ik wil dat we de Sloterbrug niet afsluiten voor het autoverkeer

Er rijdt veel verkeer over de Sloterbrug Badhoevedorp in en uit. We kunnen het dorp autoluwer maken door de Sloterbrug af te sluiten voor het autoverkeer. Dit zorgt voor veel minder verkeer in Badhoevedorp en zorgt ervoor dat er geen doorgaand verkeer meer is door het dorp.

Het afsluiten van de Sloterbrug zorgt er ook voor dat er geen snelle autoverbinding is tussen Amsterdam en Badhoevedorp. Al het autoverkeer, zowel bewoners als bezoekers van winkels en bedrijven, moeten dan via de S106 rijden: dat is 5 minuten om.




Vraag 9

A: Ik vind dat er meer aansluitingen op de Schipholweg moeten komen

B: Ik vind de bestaande aansluitingen op de Schipholweg voldoende

Je kunt Badhoevedorp nu vanaf de Schipholweg in- en uitrijden via 3 aansluitingen. Dit zijn de Oleanderlaan, de Sloterweg en de Pa Verkuijllaan. De Sloterweg kun je alleen maar inrijden als je vanuit Schiphol komt.

Als we meer aansluitingen maken, zoals de Schuilhoevelaan of de Kamerling Onneslaan, zal het verkeer vanaf de Schipholweg zich beter over het dorp verdelen. Daardoor zullen een aantal andere straten minder druk worden, zoals de Robert Kochstraat, Anjersingel, de Zeemanlaan en de Plesmanweg/Rijstvogelstraat.

Als we het laten zoals het nu is, zal de Schipholweg beter doorstromen, doordat er minder afslaand verkeer naar Badhoevedorp is. Ook blijven de Kamerlingh Onneslaan en de Schipholweg dan minder druk.




Vraag 10

A: Ik wil dat de snelheid op de hoofdwegen 30 km/u wordt

B: Ik wil dat de snelheid op de hoofdwegen 50 km/u blijft

Hoofdwegen zijn de belangrijkste wegen in Badhoevedorp. Door de snelheid op hoofdwegen te verlagen naar 30 km/u gaat de kans op ongevallen naar beneden. Het wordt veiliger en prettiger voor fietsers en voetgangers en voor de omwonenden.

Als de snelheid wordt verlaagd naar 30 km/u doe je er met de auto wel iets langer over. Ook moet je vaker afremmen voor drempels. Ook de bus moet langzamer gaan rijden en zal er dus langer over doen.




Vraag 11

A: Ik wil dat één van de buslijnen van oost naar west door Badhoevedorp gaat rijden

B: Ik wil de buslijnen die er nu zijn houden en het openbaar vervoer aanvullen met een buurtbus

De route van buslijn 194 of 195 aanpassen naar een oost-west route, zorgt ervoor dat meer inwoners een halte in de buurt hebben. Het dorp wordt dan beter bereikbaar met de bus. Mogelijk zal de bus door woonstraten rijden, wat (trillings)overlast kan geven. Het aanpassen van één van de buslijnen en het zoeken naar een goede route van oost naar west moet in overleg met de bus vervoerder. Ook zal de route van buslijn 194 of 195 dan veranderen en wordt de totale reistijd van de buslijn langer.

Wat ook kan is het openbaar vervoer aanvullen met een buurtbus. Een buurtbus is een gewone buslijn met vaste tijden en haltes in het dorp. Er rijden dan ongeveer één keer per uur kleine busjes langs de haltes. De chauffeurs zijn vrijwilligers. De buurtbus rijdt van en naar de 2 hoofdhaltes langs de Schipholweg. Daar kunnen mensen overstappen op de R-netlijnen naar Haarlem en Schiphol. Buslijn 194 en 195 blijven dan de route rijden die ze nu ook rijden.




Vraag 12

A: Ik wil dat buslijn 195 doorrijdt naar het centrum van Amsterdam, ook als dat betekent dat de bus minder vaak gaat rijden

B: Ik wil dat buslijn 195 net zo vaak blijft rijden als nu, maar tot aan station Amsterdam-Lelylaan

Buslijn 195 rijdt op dit moment 2 keer per uur van Knooppunt Schiphol Noord naar Amsterdam Lelylaan. Als we de buslijn doortrekken naar het centrum van Amsterdam, betekent dat wel dat de bus minder vaak kan rijden, bijvoorbeeld nog maar 1 keer per uur.

Voor het doortrekken van de buslijn naar het centrum van Amsterdam hebben we de hulp nodig van de Gemeente Amsterdam en de GVB. Zij willen juist dat de buslijnen niet allemaal meer naar het centrum van Amsterdam rijden om de binnenstad minder druk te maken.




Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte



Opnieuw

Annuleren